Tretia kávová generácia

Autor: Peter Pavlis | 20.3.2016 o 18:40 | Karma článku: 2,13 | Prečítané:  323x

Zdravím Vás, milí čitatelia. Keď ste čítali moje prechádzajúce články, tak ste mohli prísť na to, že píšem o vývoji kávovej kultúry na Slovensku. V tomto článku sa idem venovať tretej kávovej generácii.

Ako už viete, pracujem v kaviarni pod Tatrami. Varím kávu.  Prečo ju varím ? Pre radosť. Teší ma, že na Slovensku nám vyrastá mládež, ktorá konečne pochopila, že kvalitný produkt vyzerá úplne inak a dokonca vie aj príjemne chutiť. Mladí ľudia, ktorí navštevujú kaviarne, berú kávu ako sociálny nápoj, samozrejme,  aj ako povzbudzujúcu formu relaxu. Barista, ktorý stojí  za svojím ,,miláčikom´´, krásne vylešteným  kávovým  strojom,  vám dokáže pripraviť neskutočné množstvo variantov kávy. Či už ide o espresso , ktoré si mladí nemýlia s piccolom, pretože neboli ničím skazení  alebo lungo, pri ktorom čakajú kanvičku s horúcou vodou, aby si svoj nápoj mohli pripraviť podľa vlastných predstáv a chuti. Čo ma teší na tejto generácii  je to, že vie, že mlieko do kávy nepatrí.  Ak náhodou áno, tak nie žiadne Maressi , ale kvalitné teplé mlieko zo slovenského chovu. Prečo teplé mlieko? Barista , ktorý pripravuje cappuccino si odlieva crému  z kanvičky, aby neskôr pripravil krásny obrázok technikou latte art. Toto mlieko je zbytkové , preto by sa malo ku káve podávať zadarmo. Nechápem ľudí, ktorí si hundrú popod nos, že mlieko nechceli. Ak nechcú, nech  ho nekonzumujú, dá si ho niekto iný :) Mladí  kávomilci, ktorí navštevujú kaviarne, si nesadnú hneď za stôl , ale prv prídu pozdraviť baristu. Prvá otázka, ktorá padne z ich úst, je venovaná práve jemu.  Ahoj,  čo máš dnes na mlynci ? Viete, prečo to robia ? Zaujíma ich, akú kávu budú piť, ako bude chutiť, z akej časti zemegule pochádza, akou metódou bola spracovaná , od akej pražiarne pochádza.  Keď  pracujete ako barista , tak takáto smršť otázok vás vždy poteší. Viem to z vlastnej skúsenosti, pretože vždy to začne kávou a nakoniec prídete na to , že máte stáleho zákazníka , časom aj kamaráta , ktorý k vám už nechodí len kvôli kvalitnej šálke espressa , ale hlavne za vami , za človekom, s ktorým si vždy dobre podebatuje. Ďalej  mladí prišli i na to, že káva sa dá piť aj inak ako z espresso stroja. Existuje nespočetné množstvo alternatívnych (filtrovaných) príprav kávy. Tieto prípravy sa v poslednej dobe stali veľmi obľúbenými , pretože si môžete vychutnať vašu šálku kávy úplne inač. Síce nedostanete kávu s krémom na vrchu, ale v šálke budete mať krásny buket lúčnych kvetov  či rôzneho ovocia.  Ja najradšej pripravujem filter cez Chcemex.  Je to kávová banka , ktorá bola vynájdená v roku 1939 v Nemecku . Môj Chemex mi prirástol  k srdcu až tak, že má svoje meno.  Oslovujem ho Rudo :D.  Všetci,  ktorí s ním mali dočinenia,  boli vždy maximálne spokojní. Rudo je pán , pán, ktorý vám vyčarí úsmev na tvári, to vám garantujem. Čo sa týka iných príprav, poznáme V60, Syphon, Aeropress, French press atď. Nadšený som z vás, milá tretia kávová generácia, lebo viete, čo pijete, zaujímate sa o prípravu vašej kávy, chcete len to najlepšie a prestávate podporovať komerčné značky. Tieto značky si viac zakladajú na kvantite a reklame ako na kvalite. My baristi sa snažíme v poslednej dobe podporovať malé lokálne pražiarne , ktoré vám vedia ponúknuť len ten najkvalitnejší produkt  a vy ho viete oceniť.  Patrí vám veľká VĎAKA . Mladí sú tí, ktorí menia svet a menia aj svet kávy. Robte to naďalej a o pár rokov si kvalitnú šálku kávy vychutnáte možno v každej kaviarni, v reštaurácii po dobrom jedle  alebo na ulici v malom stánku. Všetko má svoj vývin a vy svojimi nárokmi k nemu prispievate.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

PLUS

Ako pred sto rokmi vysvetľovali príchod tabaku do Európy

Ako sa tabak (dohán) dostal do Európy a ako sa ujalo fajčenie?


Už ste čítali?